Svjetski dan borbe protiv raka 04. veljače 2016.

Svjetski dan borbe protiv raka (World CancerDay) obilježava se svakog 04. veljače širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele. 

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka obilježava se pod nadzorom Međunarodne unije za kontrolu raka (UICC) uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije i ostalih vodećih zdravstvenih organizacija.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2016.-2018. glasi „Mi možemo. Ja mogu.“ jer svaka osoba, organizacija i zajednica pojedinačno mogu dati svoj doprinos u borbi protiv raka kako bi se prijevremene smrti smanjile za 25% do 2025. godine.

Rak je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu, s oko 14,1 milijuna novih slučajeva i 8,2 milijuna umrlih od raka u 2012. godini. Očekuje se da će broj novih slučajeva porasti za 70% u idućih dva desetljeća. Među muškarcima, pet najčešćih sijela raka dijagnosticiranih u 2012. godini bili su rak pluća, rak prostate, rak debelog crijeva, rak želuca i rak jetre. Dok su kod žena pet najčešćih sijela rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća, rak vrata maternice i rak želuca.

Oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo je djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane:

 • visokim indeksom tjelesne mase (ITM),
 • nedovoljnim unosom voća i povrća,
 • nedostatnom tjelesnom aktivnošću,
 • konzumiranjem duhana i alkohola.

Uporaba duhana je najvažniji rizični faktor za nastanak raka, uzrokuje 20% svih smrti od raka i 70% svih smrti od raka pluća.

Virusne infekcije, kao što su hepatitis B, C i HPV (humani papiloma virus) uzrokom su za više od 20% svih smrti od raka u zemljama s niskim i srednje niskim dohotkom.

Oko 70% umrlih od raka dolazi iz manje razvijenih dijelova svijeta.

U Zadarskoj županiji u 2014. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su, s udjelom od 26,1%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (45,2%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2014. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak želuca i rak mokraćnog mjehura, a kod žena rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva, rak jajnika i rak mozga.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj županiji prema zadnjim podacima koji se odnose na 2013. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 858 osoba; od čega 486 muškaraca i 372 žene. Kod muškaraca vodeća sijela raka činili su rak prostate, rak debelog crijeva, rak pluća, rak mokraćnog mjehura i rak želuca. Kod žena su vodeća sijela raka činili rak dojke, rak debelog crijeva, rak tijela maternice, rak jajnika i rak štitnjače.

Pojavu raka moguće je spriječiti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

Znanstvena istraživanja upućuju na to da se jedna trećina pobola može spriječiti ponajprije prestankom pušenja i promjenom prehrambenih navika.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka. Stoga se u Hrvatskoj sada provode tri Nacionalna programa:

 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Izvori:

 1. http://www.worldcancerday.org/.
 2. http://www.un.org/en/events/cancerday/
 3. Zdravstveno statistički ljetopis Zadarske županije za 2014. godinu. Zavod za javno zdravstvo Zadar 2015.
 4. Šamija M, Strnad M, Ebling Z. Kako spriječiti i rano otkriti rak? Medicinska naklada Zagreb, 2007.

Ana Petrić dr. med. univ. mag. sanit. publ.
specijalist javnog zdravstva