Svjetski dan borbe protiv raka 04. veljače 2020.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 04. veljače širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019.-2021. glasi „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka.

Rak je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se globalno broj oboljelih povećati s 18,1 milijun u 2018. godini na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Najčešći uzroci smrti od raka u svijetu zabilježeni u 2018. godini su: rak pluća, rak debelog crijeva, rak želuca, rak jetre i rak dojke.

Otprilike jedna trećina smrtnih slučajeva od raka uzrokovana je djelovanjem pet vodećih faktora rizika rizika ponašanja i prehrane:

 • visokim indeksom tjelesne mase (ITM),
 • nedovoljnim unosom voća i povrća,
 • nedostatnom tjelesnom aktivnošću,
 • konzumiranjem duhana i alkohola.

Upotreba duhana je najvažniji čimbenik rizika za rak i odgovorna je za otprilike 22% smrti od raka.

Infekcije koje uzrokuju rak, kao što su hepatitis i humani papiloma virus (HPV), odgovorne su za do 25% slučajeva raka u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Oko 70% smrtnih slučajeva od raka javlja se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

U Zadarskoj županiji u 2018. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su s udjelom od 27,6%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (38,2,%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2018. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak jetre i rak želuca a kod žena rak debelog crijeva, rak pluća, rak dojke, rak gušterače, rak želuca i rak mozga.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj županiji prema zadnjim podacima koji se odnose na 2016. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 934 osobe; od čega 500 muškaraca i 434 žene. Kod muškaraca vodeća sijela raka bili su rak debelog crijeva, rak pluća, rak prostate, rak mokraćnog mjehura, rak želuca i rak kože. Kod žena su vodeća sijela raka bili rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća, rak tijela maternice, rak gušterače i rak vrta maternice.

U Republici Hrvatskoj u 2018. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su s udjelom od 26,4%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (43,7%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Republici Hrvatskoj u 2018. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak želuca, rak gušterače, a kod žena rak debelog crijeva, rak pluća, rak dojke, rak gušterače i rak želuca.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj prema zadnjim podacima koji se odnose na 2016. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 23 650 osoba.

Pet najčešćih sijela raka u muškaraca su rak prostate, rak pluća, rak debelog crijeva i rak mokraćnog mjehura. Pet najčešćih sijela raka u žena su rak dojke, rak debelog crijeva, rak  pluća i rak tijela maternice.

Pojavu raka moguće je spriječiti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka. Stoga se u Hrvatskoj provode tri Nacionalna programa:

 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Izvori:

 1. http://www.worldcancerday.org/.
 2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
 3. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/hr/
 4. Zdravstveno statistički ljetopis Zadarske županije za 2018. godinu. Zavod za javno zdravstvo Zadar 2019.
 5. Šamija M, Strnad M, Ebling Z. Kako spriječiti i rano otkriti rak? Medicinska naklada Zagreb, 2007.
 6. Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2018. godinu, Zagreb 2019.
 7. Incidencija raka u Hrvatskoj 2016 godine, bilten br. 41, Registar za rak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb.

 

Ana Petrić dr. med. univ. mag. sanit. publ.

specijalist javnog zdravstva