Europski tjedan borbe protiv raka 2020.

Europski tjedan borbe protiv raka (EWAC) obilježava se svake godine od 25. do 31. svibnja. Kampanju provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues) u suradnji sa svojim partnerima diljem Europe, a ove godine naglasak je na oblikovanju Europskog plana za borbu protiv raka (Europe's Beating Cancer Plan).

Rak je globalni javnozdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 18 milijuna u 2018. godini na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti sa 9,5 milijuna na 16,4 milijuna godišnje.

Procjenjuje se kako ekonomski trošak raka prelazi 100 milijardi eura godišnje zbog prerane smrti i gubitka radne sposobnosti stanovništva te troškova liječenja.

Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrti (odmah iza srčano-žilnih bolesti) u Hrvatskoj. Kod osoba mlađih od 65 godina najčešći su uzrok smrti, te uzrokuju preko 40% svih smrti u toj dobi. 

Svi ovi podaci ukazuju na važnost podizanja svijesti o prevenciji raka, liječenju i podršci onkološkim pacijentima i preživjelima od raka.

Svaki dan tijekom ovog tjedna biti će posvećen jednoj temi onkološke skrbi.

U ponedjeljak 25. svibnja tema je primarna prevencija. Potrebno je naglasiti kako se više od 40% slučajeva oboljenja od raka može prevenirati smanjenjem izloženosti rizičnim čimbenicima kao što su pušenje, loša prehrana, manjak fizičke aktivnosti, UV zračenje i sl. Jedan od bitnih načina prevencije su i cjepiva, kao što je cjepivo protiv HPV-a i hepatitisa B i C.

Utorak, 26. svibnja  posvećen je što ranijem otkrivanje bolesti. Dijagnosticiranje raka u početnom stadiju može značiti i veću vjerojatnost izlječenja. Naglasak je stavljen na programe probira i njihovu kvalitetu.

U Zadarskoj županiji provode se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50-69 godina. U okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake 2-3 godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Testiranje na nevidljivu krv u stolici je jednostavna pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na test kartone. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15% u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

U srijedu 27. svibnja tema su znanstvena istraživanja. ECL se zalaže za zajedničku regulativu kliničkih ispitivanja i poboljšanje vrijednosti i učinkovitosti u korištenju fondova i financiranja za istraživanja.

U četvrtak, 28. svibnja naglasak je na poboljšanju pristupa tretmanu kao što su rješavanje problema nedostupnosti lijekova, važnost procjene zdravstvenih tehnologija te osiguravanje mjerenja čvrstih ishoda kako bi se jasno procijenila djelotvornost lijeka u stvarnim uvjetima. Jedna od tema za ovaj dan su i tzv. orphan drugs, skupi lijekovi za rijetke bolesti čiji razvoj treba biti adekvatno reguliran i koji bi morali biti dostupniji.

Tema u petak, 29. svibnja su onkološki bolesnici i njihovi bližnji te osiguravanje psihosocijalne podrške, poboljšanje kvalitete života i osiguravanje financijske sigurnosti.  

U subotu, 30. svibnja ističe se važnost unaprjeđenja zdravstvene infrastrukture kao što su registri za rak, važnost njihove standardizacije i povećanja kvalitete podataka i digitalizacija u zdravstvenom sustavu.

Europski tjedan borbe protiv raka završava u nedjelju, 31. svibnja obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja. Ove godine pozornost se nastoji skrenuti na nužnost ograničavanja, odnosno zabrane aromatiziranja duhanskih i novih nikotinskih proizvoda koji posebno privlače mlade ljude na početak pušenja.

Za više detalja o obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka pogledajte ovdje.

Izvori:

https://www.europeancancerleagues.org/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/europski-tjedan-borbe-protiv-raka/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/preventivni-program-za-zdravlje-danas/